Terbaru/News

Kazakhstan Umum Berakhirnya "Situasi Kritikal" Dan Rancang Inisiatif Baru Untuk Perangi Covid-19 Dan Vaksin Kazakhstan.

Kazakhstan Umum Berakhirnya "Situasi Kritikal" Dan Rancang Inisiatif Baru Untuk Perangi Covid-19 dan Vaksin Kazakhstan.Setelah situasi kesihatan yang kritikal pada bulan Julai, dengan hospital sesak dengan pesakit, Kazakhstan mengumumkan bahawa ia berjaya mengatasi masalah tersebut melalui penyelarasan antara badan pemerintah yang berbeza.

Pemerintah Kazakhstan mengumumkan bahawa jumlah keseluruhan kes Covid-19 di negara ini mencapai 92,662 kes, dengan kadar pemulihan 69% dan kadar morbiditi sebanyak 1.2%. Beban kerja hospital menurun kepada 36%.  Sejak 1 Ogos, Kazakhstan mula menerbitkan statistik gabungan kes Covid-19 sepanjang mereka yang menderita radang paru-paru disebabkan oleh virus, cadangan WHO.

Menggabungkan statistik mengambil masa sekitar dua minggu menggunakan algoritma pengkodan baru yang dibangunkan oleh Kementerian Kesihatan Kazakhstan, dan kakitangan perubatan terlatih untuk mengenal pasti simptom pneumonia coronavirus.

Kerajaan mengatakan bahawa proses ini adalah kerumitan dalam menentukan penyakit, sementara ujian PCR sering menunjukkan hasil negatif dengan radang paru-paru Covid-19 pesakit menjadikannya lebih sukar untuk dikesan.  Tetapi menurut Kerajaan, yang baru sistem pengiraan akan membasmi segala maklumat yang salah atau tidak berasas.

Untuk memastikan kestabilan, Kementerian Kesihatan Kazakhstan bekerjasama dengan jabatan lain untuk mempersiapkan jangkaan kenaikan tahunan penyakit influenza dan jangkitan virus pernafasan dalam tempoh musim luruh-musim sejuk.

Persiapan merangkumi vaksin bagi selesema, katil hospital yang lengkap, ujian PCR dan simpanan ubat di sektor runcit dan gudang, bersama dengan menyediakan bekalan untuk organisasi perubatan.

Untuk memberikan rawatan perubatan yang menyeluruh kepada penduduk, bagi pesakit dengan radang paru-paru seperti corona virus, rawatan Covid-19 sedang dipersiapkan untuk pemindahan seterusnya ke kemudahan penjagaan kesihatan.

Kementerian Kesihatan meningkatkan kapasiti tempat tidur dari 30,400 menjadi 49,700 untuk disediakan tepat pada masanya dan rawatan perubatan untuk pesakit, sebanyak 2,962 unit pasukan bergerak untuk merawat pesakit luar di rumah, dengan rancangan untuk menambah jumlahnya menjadi 3,500. Bilangan pusat panggilan meningkat sebanyak 16% untuk memberi respons dan panggilan nasihat yang pantas.

Menurut data terbaru, Kazakhstan memiliki 1.958 ventilator di hospital, dan kerajaan merancang untuk membeli 4,183 unit peralatan dan menghubungkannya 21,000 tempat tidur untuk oksigen dan 6,237 menunjukkan kepekatan oksigen. Makmal di negara ini dapat menghasilkan 32,000 ujian PCR sehari, dan mulai bulan September kapasiti akan mencapai 64,000 ujian setiap hari.

Kerajaan Kazakh mengarahkan SK-Pharmacia LLP milik kerajaan untuk membeli bekalan ubat selama 2 bulan, dengan mengambil kira keperluan untuk membekalkan ubat melalui runcit kepada orang ramai untuk mendapatkan rawatan di rumah.

Untuk memberikan rawatan pesakit luar ke kawasan luar bandar, Kementerian Kesihatan membuat 1,493 pasukan bergerak, yang merangkumi 94% keperluan keseluruhan, dengan 641 ambulans berfungsi memberi rawatan perubatan.

Ini juga memerintahkan kementerian industri, kesihatan, dan kewangan untuk menyelesaikan masalah bagi melengkapkan kawasan dengan peralatan diagnostik bergerak, memindahkan mesin sinar-x, dan bekalan perubatan lain.

Menurut Pemerintah, indikator kestabilan jelas di Kazakhstan barat, di Wilayah Almaty, Turkestan, Kostanay, Akmola, dan Mangisatu. Ibu kota Nur-Sultan juga mengalami perkembangan yang sangat positif dengan kadar pemulihan 73% dan jumlahnya panggilan ambulans mengenai Covid-19 menurun sebanyak 10 kali ganda daripada purata 500 memanggil sehari hingga lebih kurang 50 sehari.

Pemerintah mengatakan bahawa tugas utama saat ini adalah untuk “Memelihara arus trend dengan penetapan langkah-langkah kurantin sebagai puncak jangkitan lulus ”. "Dengan mempertimbangkan pengalaman negara lain, pemerintah Kazakhstan memperkenalkan beberapa pengecualian untuk penduduk semasa kuarantin, termasuk kebenaran untuk berjalan dalam kumpulan kecil, bersenam di luar, dan mengunjungi kafe dan restoran yang beroperasi di luar, 

" Perdana Menteri Kazakhstan, Askar Mamin memberi amaran bahawa keadaan yang membimbangkan di dunia berterusan dan lonjakan kes Covid-19 telah direkodkan di 126 negara. Langkah-langkah kurantin, pemerintah juga menyatakan bahawa sekiranya terdapat tanda-tanda meningkat keadaan epidemiologi, langkah-langkah tambahan boleh diambil. ”.

Sebaliknya, Kementerian Kesihatan di Kazakhstan mengatakan ia sedang giat diusahakan pengeluaran Vaksin Kazakhstan terhadap Covid-19.

Vaksin Kazakh berjaya menjalani ujian praklinikal pada tikus, babi, dan kera. Sementara sebilangan penyelidik dari Penyelidikan Keselamatan Biologi Institut telah secara sukarela menguji vaksin pada diri mereka sendiri. Kementerian mengatakan bahawa setakat ini, lima sukarelawan yang telah menyuntik diri dengan vaksin tidak mempunyai gejala yang membimbangkan, seperti alergi, demam, atau kemerosotan dalam keadaan baik.. Ujian pra-klinikal akan berakhir pada 20 Ogos, dan data akan diperolehi oleh Kementerian Kesihatan.

Kementerian Kesihatan telah memilih 44 sukarelawan yang sebelumnya tidak dijangkiti dengan Covid-19 dan oleh itu tidak mempunyai antibodi. Pada bulan September, dengan kebenaran Kementerian Kesihatan, peringkat pertama ujian klinikal manusia akan dilancarkan. Fasa kedua percubaan akan melibatkan pengujian vaksin lebih ramai lagi.. Kira-kira 200 orang telah secara sukarela menguji semula vaksin antara Oktober dan Disember tahun ini.

Kajian ini dirancang untuk dijalankan di klinik Almaty. "Langkah seterusnya di jalan untuk memvaksinasi warga negara terhadap ancaman Covid-19 akan menjadi penubuhan sebuah kilang pembuatan untuk pengeluaran ubat-ubatan imunobiologi di Research Institut Keselamatan Biologi di wilayah Zhambyl. " Kilang ini akan menghasilkan sehingga 60 juta dos vaksin yang akan muncul di pasaran domestik setiap tahun.

Pada masa yang sama, Kazakhstan tidak hanya bergantung pada pembuatan vaksinnya. Menurut mesyuarat Suruhanjaya Antara Jabatan, Kementerian Kesihatan dan Hal Ehwal Luar Negeri terlibat secara aktif dalam membuat kontrak awal untuk pembelian vaksin Covid-19.

Pada masa ini, jabatan-jabatan sedang membentuk kumpulan orang yang akan menjadi divaksin, mengira kemungkinan kos kewangan, dan mengira kemungkinan Penyertaan Kazakhstan dalam program Kemudahan COVAX. Penyertaan dalam ini program memberi peluang untuk mendapatkan akses ke pelbagai potensi vaksin untuk Covid19.

No comments

I want you to know how much I value your support.

Kazakhstan tetapkan pilihan raya Parlimen Januari 2021

NUR-SULTAN – Presiden Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev menandatangani keputusan menjadualkan pemilihan Majilis pada 10 Januari 2021, lapor ...