Terbaru/News

Kazakhstan Berkongsi Aspirasi Dunia Yang Damai Dan Sejahtera

 Semasa perjumpaan Perhimpunan Agung PBB untuk memperingati ulang tahun ke-75 Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev menyampaikan pesanan video kepada perhimpunan itu kerana pertemuan itu diadakan dalam talian berikutan sekatan pandemik covid-19.

Tokaev menyatakan bahawa ulang tahun ke-75 PBB berlaku pada masa yang dramatik dan kritikal. Menurut Presiden, cabaran terbesar adalah wabak koronavirus, yang menyebabkan penderitaan mendalam di kalangan masyarakat di seluruh dunia dan telah mempengaruhi ekonomi global secara serius.

“Setelah berlakunya tragedi manusia yang belum pernah terjadi sebelumnya, bagi pihak negara saya, saya mengucapkan terima kasih yang mendalam kepada semua pasukan perubatan profesional dan kakitangan-kakitangan barisan hadapan yang bekerja sangat keras untuk melindungi kami,” katanya.

Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev semasa berucap ke Majlis Umum PBB

Tokayev menyatakan kebimbangan terhadap cabaran global yang ada. Secara khusus, ia menarik perhatian terhadap risiko prinsip multilateralisme, kesulitan dalam mengatasi pandemik koronavirus, ancaman perlumbaan senjata kedua, dan kemunduran dalam mencapai tujuan pembangunan strategik.

Tokayev mengatakan, beliau percaya bahawa pertumbuhan proteksionisme perdagangan dan nasionalisme politik telah menyebabkan kejatuhan kerjasama global yang kritis dan menyebabkan “disfungsi global”, yang pada gilirannya melemahkan prospek dan harapan untuk dunia yang lebih baik.

Presiden meminta refleksi atas pemenuhan kewajiban moral bersama yang terkait dengan membangun paradigma “Dunia Baru”, dan menyatakan pendapat bahawa pada masa kini manusia telah lebih mengenali erti kemanusiaan.

“Sebagai Presiden negara, bekas pengurus kanan PBB, saya sangat tidak setuju. Lebih dari sebelumnya, kita harus menggandakan harapan kita, bukan menarik diri dari ketakutan. Kita mesti menggembleng usaha untuk mencapai cita-cita bersama, dan tidak meninggalkannya.

Kita harus terus membina masyarakat berdasarkan peraturan, tidak kembali kepada pelanggaran hukum, ”katanya.

Momen simbolik dalam pidato Presiden adalah memetik dalam bahasa Kazakh pernyataan terkenal penyair dan ahli falsafah Kazakh, Abai Qunanbaiuly, yang mengemukakan formula sendiri mengenai interaksi global.

“Адамзатқа не керек: сүймек, сезбек, кейімек, қарекет қылмақ, жүгірмек, ақылмен ойлап сөйлемек”. Yang bermaksud: semua yang diperlukan oleh manusia – cinta, belas kasihan, tindakan berani, perbuatan dan perhatian, ” kata Presiden Tokayev.

Menurut Presiden, masyarakat antarabangsa jelas perlu melakukan lebih banyak perkara untuk memerangi wabak tersebut.

Pertama sekali, seperti yang dikatakannya, untuk membangun keutamaan sistem kesihatan global yang kuat mesti diberikan kepada peningkatan institusi kesihatan nasional melalui sokongan tepat waktu dan terkoordinasi dari negara maju dan agensi PBB.

Tokayev menambah bahawa dia percaya mungkin perlu menyemak Peraturan Kesihatan Antarabangsa untuk meningkatkan kemampuan Organisasi Kesihatan Dunia, dan mengembangkan kemampuan nasional dalam mencegah dan menangani penyakit.


Presiden Tokayev menyatakan bahawa penting untuk mengeluarkan politik dari fokus penghasilan vaksin, dengan memperhatikan perlunya perjanjian antarabangsa yang komprehensif mengenai perdagangan dan pelaburan yang akan melindungi pengeluaran global vaksin dan rantaian COVID-19.

Presiden Kazakhstan menyatakan betapa pentingnya dekad berikutnya dalam konteks berusaha untuk melaksanakan Agenda 2030. Menurutnya, matlamat yang hebat ini menuntut usaha dan tanggungjawab bersama.

Dia juga memuji kepimpinan Setiausaha Jeneral PBB , Antonio Guterres dan menyokong kerja berterusannya untuk meningkatkan keberkesanan, ketelusan dan kebertanggungjawaban PBB.

“Kazakhstan menambahkan suaranya dalam pernyataan komitmen yang jelas terhadap misi dan Piagam PBB, dan aspirasi bersama untuk membangun dunia yang lebih damai, adil dan makmur,” katanya.

Tokayev menyatakan keyakinannya bahawa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai organisasi antarabangsa yang universal dan paling representatif sememangnya sangat diperlukan.

No comments

I want you to know how much I value your support.

Kazakhstan tetapkan pilihan raya Parlimen Januari 2021

NUR-SULTAN – Presiden Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev menandatangani keputusan menjadualkan pemilihan Majilis pada 10 Januari 2021, lapor ...