Terbaru/News

Pusat Pendidikan Altuz Academy | Pilihan Utama Ibu Bapa Kanak-Kanak Dyslexia

Pusat Pendidikan Altuz Academy Pilihan Utama Ibu Bapa Bagi Kanak-Kanak Dyslexia di Pusat Pendidikan Altuz Academy.

Disleksia atau dyslexia bukannya satu penyakit, tetapi merupakan salah satu gangguan dalam pembelajaran yang biasanya dialami oleh kanak-kanak. Lazimnya, masalah pembelajaran yang dihadapi adalah seperti membaca, menulis, mengeja, dan kemahiran mengira. 

Oleh itu dyslexia merujuk kepada mereka yang menghadapi masalah untuk membaca dan menulis walaupun mempunyai daya pemikiran yang normal.

Kami sempat mengunjungi ke Altuz Academy untuk mendapatkan perkongsian yang menarik dan bagus untuk kita sama-sama memahami dan menyelami cabaran dan kesulitan kanak-kanak yang mengalami dyslexia.


Pengesanan awal memberi peluang kepada kanak-kanak dyslexia untuk berkembang ke potensi yang lebih baik. Kegagalan mengatasi masalah tersebut boleh menjadi lebih teruk. 

Paling menyedihkan anak-anak dyslexia ditolak oleh pihak sekolah, yang takut mereka akan menjejaskan gred dan prestasi keseluruhan sekolah. Tanggungjawab penting ibu bapa untuk mencari langkah-langkah penyelesaian bagi memastikan anak-anak dyslexia mereka dapat belajar membaca dengan mahir untuk memastikan kualiti hidup mereka di masa akan datang.


Dr. Choy Su Ling - Pengasas Altuz Academy 


Kami berkesempatan mendengar dengan lebih terperinci lagi maklumat penting oleh Doktor pakar dalam bidang terapi bahasa akademik terlatih AOGPE pertama dari Malaysia.

ORTON-GILLINGHAM ADALAH SUATU PENDEKATAN RUJUKAN GLOBAL UNTUK PENINGKATAN KESENIAN DYSLEXIA DI MALAYSIA.

Dengan rasa tanggungjawab bagi permasalahan anak-anak dyslexia. Pendekatan Orton-Gillingham, berasaskan keterangan yang distrukturkan untuk mengajar membaca dan diiktiraf oleh Persatuan Disleksia Antarabangsa (IDA).

kini boleh didapati di Malaysia dengan pembukaan Altuz Academy, sebuah pusat pendidikan utama untuk intervensi dyslexia. Semua Ahli Bahasa Akademik di akademi menerima latihan yang praktikum yang diawasi oleh Akademi Orton-Gillingham Practitioners and Educators (AOGPE) dan IDA.Ini adalah pendekatan yang penting dengan pengawasan dan akauntabiliti. Pakar-pakar pemulihan, pendidik dan guru yang bekerja dengan pelajar-pelajar dyslexia diselidik, terlatih dalam latihan Literasi berasaskan pendidikan komprehensif, diakui oleh organisasi antarabangsa dan tempoh praktik yang diawasi. Harus ada perkembangan profesional yang berterusan demi anak-anak untuk mereka bekerjasama.
Pengasas Altuz Academy, Dr Choy Su-Ling.


Dr Choy, bersama pengurus pusat Yap Jo Ling, mencipta sejarah dalam masyarakat dyslexia antarabangsa dengan menjadi dua ahli terapi bahasa akademik terlatih AOGPE pertama dari Malaysia. Mereka akan terus diperhatikan dan diaudit oleh AOGPE untuk memenuhi dan mengekalkan standard pengajaran yang tinggi.


Pendekatan Orton-Gillingham dibangunkan pada tahun 1920 oleh Dr Samu seorang doktor yang pertama kali mengenal pasti dyslexia, bersama dengan Anna Gillingham, seorang guru dan ahli psikologi. Pendekatan ini disokong lebih 100,000 kajian saintifik selama lebih dari 70 tahun yang membuktikan bahawa kaedah membaca mesti merangkumi lima prinsip utama yang penting iaitu : 

Kesedaran phonemik 
Fonik sistem matik 
Kelancaran 
Perbendaharaan bahasa 
Pemahaman 


Otak anak-anak dyslexia bekerja berbeza dari kanak-kanak biasa. Dan oleh itu, mereka memerlukan teknik mengajar yang berbeza. Mereka memerlukan lebih banyak rangsangan. Adalah penting bahawa kanak-kanak dyslexia didiagnosis dengan betul dan terdedah kepada kaedah pengajaran yang sesuai, terutamanya semasa peringkat awal persekolahan. 


Campur tangan awal adalah penting untuk seorang kanak-kanak belajar menangani kecacatan pembelajarannya. Dyslexia mungkin menjejaskan keupayaan pembelajaran kanak-kanak untuk membaca atau mengira (gangguan dyscalculia atau matematik) misalnya, tetapi itu tidak bermakna dia tidak mempunyai kecerdasan. Mereka juga boleh menjadi mampu dan cerdas seperti anak-anak lain.

Jika ada sebarang pertanyaan anda bolehlah hubungi :

Altuz Academy

Facebook 

Touchstone Education and Technology PLT (LLP0014273-LGN) 
Address: 9-3, Jalan Solaris, Solaris Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur 

Tel. No: 03-2389 2265 
Email Add: info@altuzacademy.com

No comments

I want you to know how much I value your support.

Konsert Sulung Selamat Ulang Tahun NADIN AMIZAH

Konsert Sulung Selamat Ulang Tahun NADIN AMIZAH Nadin Amizah , penyanyi dan penulis lagu yang semakin popular dengan lagu penuh emosi kepada...