Terbaru/News

MUZIUM MATANG DI PERAK

Bagi program Jelajah media muzium kali ini kami berkesempatan melawat Muzium Matang sebelum menuju ke Muzium Perak sempena ulang tahun 135 tahun Muzium Perak.
Muzium Matang merupakan sebuah muzium yang mempamerkan kronologi sejarah yang berlaku di dalam bangunan yang pernah menjadi kediaman Ngah Ibrahim pusat Pentadbiran Larut British dan Jepun. Bangunan Muzium yang juga pernah dijadikan Institut perguruan dan sekolah Melayu ini didirikan di dalam kawasan Kota Ngah Ibrahim yang berkeluasan lebih kurang 2 ekar.


Dinding Kota yang dibina menggunakan batu bata yang mempunyai campuran kerangan yang masih kelihatan ini di sekitar menara kawalan utara dan selatan hingga kini.
Di dalam kawasan kota berhampiran muzium matang juga terdapat makam Allahyarham Ngah Ibrahim yang dibawa pulang dari Singapura pada 9 September 2006, Muzium Matang telah dibuka kepada orang ramai pada tahun 1985 dengan nama Kompleks Sejarah negeri Perak.


 
No comments

I want you to know how much I value your support.

Meet S21 FE 5G: A Flagship Smartphone Designed for Fans of All Kinds

The newest member of the Galaxy S21 family delivers fan-favorite S21 features – like powerful performance, a pro-grade camera, and seamless ...